4 Dieta Łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu, SPORT

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Dieta  Łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu (UBOGOTŁUSZCZOWA)

 

 

Dieta ubogotłuszczowa polega na ograniczeniu spożycia tłuszczu i cholesterolu w postaci produktów będących ich źródłem.

 

Zastosowanie:

Choroby trzustki

Choroby wątroby

Kamica żółciowa

Przewlekłe zapalenie trzustki

Niedokrwistość niedobarwliwa

Wrzodziejące  zapalenie jelita grubego w okresie zaostrzenia choroby.

 

Cel diety:

Ograniczenie podaży tłuszczu z powodu problemów z trawienie i wchłanianiem

Obecność kamieni w przewodach pokarmowych.

 

Dieta polega na wyłączeniu:

tłustych mięs, wędlin, ryb,

serów

tortów

chałwy

czekolady

smalcu

łoju

 

Zalecenia:

Tłuszcz powinien pochodzić z takich produktów jak: mleko, masło, śmietana, olej słonecznikowy, sojowy.

Część chorych nie toleruje olejów roślinnych.

Dieta powinna być łatwo strawna z ograniczoną podażą błonnika.

Należy wyłączyć produkty wzdymające jak nasiona roślin strączkowych, kapustę, cebulę i pory.

Jeżeli chodzi o obróbkę technologiczną to zalecane jest wyłącznie gotowanie.

Bez ograniczeń można spożywać ziemniaki i marchew, natomiast w zmniejszonych ilościach należy konsumować dynie oraz zielony groszek.

Zmniejszona ilość tłuszczu w diecie ogranicza podaż witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, zalecane jest zwiększenie podaży warzyw bogatych w beta karoten oraz witaminę C.

Tłuszcze powinny pokrywać zapotrzebowanie do 20%, białko 12-18%, natomiast węglowodany uzupełniają wartość energetyczną.

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • achim.pev.pl