3 PUDDING POMIDOROWY, PRZEPISY KULINARNE, DWIE PUSZYSTE DAMY

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
PUDDING POMIDOROWY

trudność: łatwe


Składniki
dojrzałe pomidory – ilość zależy od wielkości miski (miska powinna mieć wysokie ścianki i nieduże dno)
sól i świeżo mielony czarny pieprz
cukier
przecier pomidorowy
sok z cytryny
sos Worcestershire
sos Tabasco
smaczny biały chleb, pokrojony na kromki i pozbawiony skórki
posiekany czosnek – ilość zależy od osobistych preferencji
oliwa extra vergine
2 garście liści bazylii

Przygotowanie
Zanurz pomidory we wrzątku i obierz ze skórki. Posiekaj grubo miąższ, dopraw solą, pieprzem i odrobiną cukru. Nalej do głębokiego talerza nieco przecieru pomidorowego, dopraw sokiem z cytryny oraz sosami Worcestershire i Tabasco. Przemieszaj i zanurzaj w nim kromki chleba, a następnie wyłóż nimi ściśle ścianki miski. Wymieszaj przygotowane pomidory z pożądaną ilością posiekanego czosnku oraz podartymi na kawałki liśćmi bazylii. Dopraw do smaku i nałóż z czubkiem do wyłożonej chlebem miski. Ustaw miskę na talerzu, delikatnie przykryj spodkiem, obciąż i wstaw na noc do lodówki. Podawaj w kawałkach (jak tort), z dodatkiem przepiórczych jajek, oliwek, kwaśnej śmietany albo domowego majonezu.

© Jennifer Paterson i Clarisa Dickson Wright

Przepis z programu (odc.3)

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • achim.pev.pl