4 kg ogórków, przepisy

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

4 kg ogórków

5 papryk

1 seler

½ kg cebuli

Ogórki małe pokroić w plasterki reszta jak pasuje. Do miski zalać zalewą (1 szkl. Soli i 6 szkl. Wody) odstawić na 3 godziny.

2 szkl octu

3 szkl wody

5 szkl cukru

1 łyżeczka żelatyny

1 łyżeczka kurkumy } zagotować

Dobrze odsączyć z solanki, powkładać do słoików i zalać zalewą

Buraczki na zimÄ™

Składniki

6 kg buraków
6 dużych cebul
3 duże ząbki czosnku

Zalewa:
6 szklanek wody
3 szklanki octu 6 % ( może być 10 % )
3 łyżki soli
3 szklanki cukru
15 ziarnek pieprzu
15 ziarnek ziela angielskiego
10 gożdzików
10 liści laurowych

 

Buraki ugotować , obrać i zetrzeć na grubej tarce
Cebulę drobno pokroić a czosnek przecisnąć

 

Składniki

dla 2 osób

pomidorki średniej wielkości, 2
zielony ogórek, 0,5
cebula czerwona, 0,5
papryka zielona, 0,5
czarne oliwki, 8
gruby plaster fety ok 1.5 cm, 2
oregano,
oliwa,

·          

Opis przygotowania

czas przygotowania: do 20 min

1. Przygotowujemy warzywa: Pomidorki kroimy w półksiężyce(jeden pomidorek na 8 części), ogórek na ok 4mm talarki, cebulkę na pół i kroimy na ok. 1 mm półksiężyce, paprykę oczyszczamy z ziarenek i kroimy wzdłuż gr. ok. 2 mm.

2. Naprzemiennie układamy na talerzach warzywa, uważając by nie uszkodzić ich i by kompozycja była kolorowa :) następnie oliwki układamy w rogach talerza, na wierzchu kładziemy gruby plaster fety, posypujemy oregano, polewamy całość oliwą.

3. I możemy cieszyć się pyszną grecką sałatką :)

4. Feta dostępna w Polsce bardzo różni się od tej greckiej, dlatego też wybór odpowiedniej fety pozostawiam wam. Oryginalna feta jest bardzo słona i krucha, dlatego delikatnie trzeba kroić ten plaster :) i niestety tylko z oryginalną fetą i oliwą z puszki sałatka jest wyjątkowa, ale cóż pozostaję gdy do Grecji tak daleko? Trzeba radzić sobie jak można :) pamiętajcie więc o wyborze fety która wam najbardziej pasuje :)

5. Aha dodałam przepis bo widząc jak ludzie masakrują warzywka pisząc w dodatku prawdziwa grecka sałatka, aż mnie serce boli :p macerują, gniotą.. eh a przecież chodzi o to by warzywa były chrupkie i sałatka nie przypominała ciapki..

Składniki

dla 4-6 osób

2 grube plastry szynki gotowanej,
2 grube plastry twardego żółtego sera,
puszka kukurydzy,
1 średni pomidor,
1 średni ogórek,
po 1 czerwonej i zielonej papryce,
2 łyżki octu winnego,
4 łyżki oliwy,
ulubione zioła do sałatek,

Opis przygotowania

czas przygotowania: do 45 min

1. Ser i szynkę pokroić w małą kostkę. Pomidor sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, miąższ pociąć w drobną kosteczkę. Papryki umyć, usunąć nasionka, miąższ również pokroić w drobną kosteczkę. Umyć, osuszyć ogórek, pociąć w słupki 1 cm długości. 2. Przygotować sos winegret: ocet utrzeć z solą i odrobiną pieprzu. Połączyć z oliwą. Dodać ulubione zioła i odstawić na chwilę. 3. W głębokiej misce wymieszać szynkę, ser, osączoną kukurydzę oraz pokrojone warzywa. Przygotowaną sałatkę przełożyć do ozdobnej salaterki, zalać sosem. Fantazyjnie udekorować świeżymi warzywami oraz listkami bazylii. Taka sałatka najlepiej smakuje podana z grzankami posmarowanymi masłem czosnkowym lub ziołowym.

Składniki

dla 2-4 osób

1 duże lub 2 małe udka kurczaka doprawione i upieczone na grillu,
10 dag makaronu ugotowanego na półtwardo,
1 duża marchew,
1 pietruszka korzeń,
1/2 puszki groszku zielonego,
1/2 puszki fasolki czerwonej,
mała cebula,
sół, pieprz,
1 szt. papryka świeża,
2 łyżki majonezu,
2 łyżki śmietany,
natka cebuli,
1/2 ogórka,

·          

Opis przygotowania

czas przygotowania: do 45 min

1. Marchew i pietruszkę ugotować w osolonej wodzie - ostudzić

2. Wszystkie warzywa pokroić w srednią kostkę. Udko kurczaka obrać z kości i pokroić na mniejsze kawałki ( wielkości kostki jarzynowej).

3. Majonez połączyć ze śmietaną i przyprawami - wymieszać, dodać ten sos do pozostałych zmieszanych wcześniej składników i delikatnie wszystko połączyć.

4. Sałatka jest najlepsza następnego dnia , gdy wszystkie sładniki przejdą aromatem grilla, a makaron "napije" sie sosu.

5. Smacznego.

Składniki

dla 2-4 osób

wędzony kurczak pokrojony, 3 szklanki
kolorowe winogrona pokrojone na połówki, szklanka
orzechy nerkowca, 1/2 szklanki
majonez dekoracyjny, 1/3 szklanki
jogurt naturalny, 1/3 szklanki
sałata rzymska, 6 listków
pieprz, 1/2 łyżeczki
sok z cytryny, 3 łyżki

·        

·        

o       

o       

o       

o       

·        

o       

o       

o       

o       

Przepis otrzymany od mojej starszej siostry. Znakomita sałatka do obiadu.

Składniki

dla >6 osób

cebula, 1 kg
jabłka, 1 kg
marchew, 1 kg
kapusta biała, 1 kg
czerwona papryka, 1 kg
Zalewa:,
ocet, 1 szklanka
olej, 1 szklanka
cukier, 8 łyżek
sól, 2 płakie łyżki

·        

·        

o       

o       

o       

o       

·        

o       

o       

o       

o       

aktualna ocena: -

Opis przygotowania

czas przygotowania: do 90 min

1. Odsączyć z zalewy kukurydzę i fasole czerwoną.Pomidory umyć, sparzyć,pokroić na małe ćwiartki lub talarki i odsączyć na sitku. Ogórka obrać iodsączyć.

2. Zrobić sos:przecisnąć czosnek przez praskę.wymieszać majonez i jogurtem naturalnym w proporcji 3:1,dodać czosnek i dobrze wymieszać.Im więcej czosnku tym sos będzie ostrzejszy więc ich ilość wg uznania.

3. Na dno naczynia ułożyć pomidory,potem w kolejności ogórek i kukurydza.Na to kładziemy starty żółty ser.Na ser dajemy obfitą ilość sosu czosnkowego a na sam wierzch układamy czerwoną fasolę.

4. Smacznego!!!

 

 

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • achim.pev.pl