4 KRUCHE ROGALIKI,
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
KRUCHE ROGALIKI
Dodano: 2009-10-02 - autor:
Składniki:
· 1 kg mąki
· 2 kostki margaryny
· 10 dag drożdży
· 1 proszek do pieczenia
· 4 jajka
· 1/2 szkl. letniego mleka
· 5 łyżek kwaśnej śmietany
· 5 łyżek cukru
· 1 łyżeczka soli
CIASTO
1. Drożdże rozpuścić w mleku z cukrem i 2 łyżkami mąki. Odstawić do wyrośnięcia.
2. Margarynę wymieszać z mąką, dodać drożdże, pozostałe składniki i krótko wyrobić ciasto (ciasto ma byc gęste i podrosnąć po wyrobieniu).
3. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia.
4. Gdy podwoi swoją objętość, rozwałkować.
5. Wykrawać trójkąty, smarować nadzieniami i zawijać rogaliki.
6. Rogaliki układać na blaszce do pieczenia i piec w temp.150-160 C przez 20-30 min
MARYNOWANY FILET Z SANDACZA PODANY Z AROMATYCZNYMI GRUSZKAMI I JABŁKAMI W MIODZIE I ŚLIWOWICY
Składniki:
Składniki dla 4 osób:
600 g fileta z sandacza
Marynata:
Czosnek
Kilka gałązek rozmarynu
Czarny pieprz
200 g filetowych gruszek
200 g filetowanych jabłek
2 łyżki masła 50 ml śliwowicy łąckiej
2 łyżki miodu
Sól, pieprz do smaku
1 cytryna
4 gałązki świeżej mięty
4 gałązki rozmarynu
Przygotowanie:
Umyte i oczyszczone filety z sandacza pokroić na równe części, natrzeć czosnkiem, obłożyć gałązkami rozmarynu, oprószyć pieprzem i marynować 4-6 godzin.
Obrane i wyfiletowane jabłka i gruszki usmażyć na maśle, dodać miód, śliwowicę, rozmaryn i smażyć przez ok. 10 minut.
Sandacza piec 15 minut w temperaturze 200˚C. Aromatyczne jabłka i gruszki ułożyć na talerzach, a następnie dodać rybę. Danie udekorować gałązkami rozmarynu oraz cytryną i skropić sosem powstałym podczas duszenia owoców
MAKARON PAPPARDELLE Z KURKAMI DUSZONYMI W ŚMIETANIE PODANY Z POMIDORAMI, SOSEM PESTO I PŁATKAMI PARMEZANU
Składniki dla 4 osób:
600 g ugotowanego makaronu pappardelle
50 ml oliwy z oliwek
2 szalotki
2 ząbki czosnku
200...
Przygotowanie:
Na rozgrzanej oliwie z oliwek zeszklić posiekaną szalotkę i czosnek, dodać kurki i pokrojoną ...
Składniki dla 4 osób:
600 g ugotowanego makaronu pappardelle
50 ml oliwy z oliwek
2 szalotki
2 ząbki czosnku
200 g oczyszczonych i umytych kurek
60 g szynki parmeńskiej
50 ml białego wina
200 ml śmietany 36%
1 mały pęczek świeżego koperku
80 g sparzonych pomidorów bez skóry i nasion
1 łyżka sosu pesto
1 łyżka pokrojonych w julienne suszonych pomidorów
1 łyżka prażonych orzeszków pinii
50 g płatków sera parmezan
Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Na rozgrzanej oliwie z oliwek zeszklić posiekaną szalotkę i czosnek, dodać kurki i pokrojoną w paski szynkę parmeńską, a następnie wlać białe wino i śmietanę. Całość dusić do momentu, aż sos zacznie gęstnieć, dodać makaron i posiekany koperek. Makaron dokładnie wymieszać z sosem i przełożyć na talerz.
Sparzone pomidory pokroić na cząstki, połączyć z suszonymi pomidorami, sosem pesto i orzeszkami pinii. Tak przygotowane pomidory ułożyć na makaronie, całość posypać płatkami parmezanu.
MAKARON TAGLIATELLE Z BAKŁAŻANAMI
MAKARON TAGLIATELLE Z BAKŁAŻANAMI
Składniki dla 4 osób:
100 g makaronu tagliatelle
100 ml oliwy z oliwek
1 duży, pokrojony w paski...
Przygotowanie:
Na oliwie z oliwek podsmażyć bakłażana wraz z szalotką i czosnkiem, dodać pomidory, szynkę parmeńską,...
Składniki dla 4 osób:
100 g makaronu tagliatelle
100 ml oliwy z oliwek
1 duży, pokrojony w paski bakłażan
2 pokrojone w piórka cebule szalotki
80 g pokrojonych w paski pomidorów suszonych
8 pokrojonych w cząstki pomidorów cherry
4 pokrojone w paski plastry szynki parmeńskiej
4 pokrojone w plastry ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego oregano
½ łyżeczki chili pieprz cayenne
80 ml białego wina
Sól, pieprz czarny mielony do smaku
100 g tartego parmezanu w płatkach
1 pęczek rukoli
Kilka gałązek świeżej bazylii do dekoracji
8 dużych kaparów do dekoracji
Przygotowanie:
Na oliwie z oliwek podsmażyć bakłażana wraz z szalotką i czosnkiem, dodać pomidory, szynkę parmeńską, oregano i chili. Całość podlać białym winem i smażyć około 5 minut.
Makaron ugotować al dente we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek. Ugotowany makaron odcedzić, dodać do sosu, delikatnie wymieszać z rukolą, doprawić do smaku i przełożyć na talerz. Przed podaniem pastę posypać płatkami parmezanu, udekorować kaparami i listkami bazylii.
1 Październik 2009 · Dodał/a: · Kategoria: ,
Składniki:
· 6 jaj
· 25 dag (1 1/4 szklanki) cukru pudru
· 15 dag (3/4 szklanki) mąki
· tłuszcz i tarta bułka do foremek
Sposób przygotowania:
Białka. ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem do białości. Stopniowo połączyć je z mąką. Wymieszać. Masę wlać do foremek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych tartą bułką. Babeczki wstawić do umiarkowanie gorącego piekarnika na 20 min. Jeśli będą się zanadto rumienić, przykryć papierem. Przyzdobić dowolnie. Może byc polewa z cukiereczkami.
1 Październik 2009 · Dodał/a: · Kategoria:
Składniki:
· buraczki czerwone 3 kg
· papryka czerwona 0,5 kg
· cebula 0,5 kg,
· ocet 6% 2/3 szklanki lub kwasek cytrynowy
· cukier 2/3 szklanki
· sól 2 łyżki
· oliwa z oliwek 1/2 szklanki
Sposób przygotowania:
Buraki czerwone ugotować, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebule i paprykę pokroić w kostkę. Oliwę z oliwek podgrzewamy w garnku i dodajemy cebulę, podsmażamy cebulkę na złoty kolor. Następnie dodajemy starte buraki, gotujemy i co jakiś czas mieszamy. Potem dodajemy paprykę, przyprawy i dalej gotujemy. Na samym końcu do garnka dodajemy ocet i jeszcze chwilkę gotujemy razem. Gorące wkładać do słoików, zakręcić nakrętki a następnie włożyć do dużego garnka z wodą (do 1/3 wysokości słoika) i gotować przez ok. 10 - 15 minut.
30 Wrzesień 2009 · Dodał/a: · Kategoria: ,
Składniki:
· 2 główki młodej kapusty
· 800 g chudego boczku
· 600 g łopatki wieprzowej
· 2 nogi z kurczaka
· 4 woreczki ryżu
· 2 duże cebule
· sól
· pieprz
· słodka papryka
· olej
Sposób przygotowania:
Mięso przyprawiamy, dodajemy ćwiartki cebuli, kilkoma łyżkami oleju i wody i pieczemy w piekarniku ok. 90. Gdy jest już upieczone mielimy je razem z upieczonymi cebulami. Ryż gotujemy i mieszamy z mięsem. Jeśli farsz jest za suchy, dodajemy tłuszcz spod mięsa. Doprawiamy do smaku. Kapustę parzymy i zawijamy gołąbki. Pieczemy w naczyniu żaroodpornym w temp 190 stopni pod przykryciem ok. 1,5 godziny. Pieczarki siekamy, dusimy na maśle, podlewamy 2 szklankami wody. Po ok. 15 minutach zabielamy śmietaną z mąką i przyprawami. Gotujemy chwilę, na koniec dorzucamy posiekaną natkę.
24 Wrzesień 2009 · Dodał/a: · Kategoria: ,
Składniki:
Ciasto:
· 500 g mąki pszennej
· ...
[ Pobierz całość w formacie PDF ]Pokrewne
- Strona startowa
- 3vYjUW0vVo(4), 3vYjUW0vVo
- 4 XVI wiek właściwy,
- 3vYjUW0vVo(2), 3vYjUW0vVo
- 4(1), psychologia1
- 3vYjUW0vVo(5), 3vYjUW0vVo
- 3Philippines, Fortepian - metodyka, nuty na fortepian dla początkujących(1)
- 371, Big Pack Books txt, 1-5000
- 4 układ kierowniczy, 126p , 126p
- 3907, Big Pack Books txt, 1-5000
- 40K in 40 minutes t1, W40K Inne
- zanotowane.pl
- doc.pisz.pl
- pdf.pisz.pl
- charloteee.keep.pl