4 KRUCHE ROGALIKI,

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

KRUCHE ROGALIKI

Dodano: 2009-10-02 - autor:

Składniki:

·                      1 kg mąki

·                      2 kostki margaryny

·                      10 dag drożdży

·                      1 proszek do pieczenia

·                      4 jajka

·                      1/2 szkl. letniego mleka

·                      5 łyżek kwaśnej śmietany

·                      5 łyżek cukru

·                      1 łyżeczka soli

CIASTO

1.      Drożdże rozpuścić w mleku z cukrem i 2 łyżkami mąki. Odstawić do wyrośnięcia.

2.      Margarynę wymieszać z mąką, dodać drożdże, pozostałe składniki i krótko wyrobić ciasto (ciasto ma byc gęste i podrosnąć po wyrobieniu).

3.      Pozostawić ciasto do wyrośnięcia.

4.      Gdy podwoi swoją objętość, rozwałkować.

5.      Wykrawać trójkąty, smarować nadzieniami i zawijać rogaliki.

6.      Rogaliki układać na blaszce do pieczenia i piec w temp.150-160 C przez 20-30 min

 

MARYNOWANY FILET Z SANDACZA PODANY Z AROMATYCZNYMI GRUSZKAMI I JABŁKAMI W MIODZIE I ŚLIWOWICY

Składniki:

Składniki dla 4 osób:
600 g fileta z sandacza

Marynata:
Czosnek
Kilka gałązek rozmarynu
Czarny pieprz

200 g filetowych gruszek
200 g filetowanych jabłek
2 łyżki masła 50 ml śliwowicy łąckiej
2 łyżki miodu
Sól, pieprz do smaku
1 cytryna
4 gałązki świeżej mięty
4 gałązki rozmarynu

 

Przygotowanie:

Umyte i oczyszczone filety z sandacza pokroić na równe części, natrzeć czosnkiem, obłożyć gałązkami rozmarynu, oprószyć pieprzem i marynować 4-6 godzin.
Obrane i wyfiletowane jabłka i gruszki usmażyć na maśle, dodać miód, śliwowicę, rozmaryn i smażyć przez ok. 10 minut.
Sandacza piec 15 minut w temperaturze 200˚C. Aromatyczne jabłka i gruszki ułożyć na talerzach, a następnie dodać rybę. Danie udekorować gałązkami rozmarynu oraz cytryną i skropić sosem powstałym podczas duszenia owoców

 

MAKARON PAPPARDELLE Z KURKAMI DUSZONYMI W ŚMIETANIE PODANY Z POMIDORAMI, SOSEM PESTO I PŁATKAMI PARMEZANU

Składniki dla 4 osób:
600 g ugotowanego makaronu pappardelle
50 ml oliwy z oliwek
2 szalotki
2 ząbki czosnku
200...

Przygotowanie:

Na rozgrzanej oliwie z oliwek zeszklić posiekaną szalotkę i czosnek, dodać kurki i pokrojoną ...

Składniki dla 4 osób:
600 g ugotowanego makaronu pappardelle
50 ml oliwy z oliwek
2 szalotki
2 ząbki czosnku
200 g oczyszczonych i umytych kurek
60 g szynki parmeńskiej
50 ml białego wina
200 ml śmietany 36%
1 mały pęczek świeżego koperku
80 g sparzonych pomidorów bez skóry i nasion
1 łyżka sosu pesto
1 łyżka pokrojonych w julienne suszonych pomidorów
1 łyżka prażonych orzeszków pinii
50 g płatków sera parmezan
Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Na rozgrzanej oliwie z oliwek zeszklić posiekaną szalotkę i czosnek, dodać kurki i pokrojoną w paski szynkę parmeńską, a następnie wlać białe wino i śmietanę. Całość dusić do momentu, aż sos zacznie gęstnieć, dodać makaron i posiekany koperek. Makaron dokładnie wymieszać z sosem i przełożyć na talerz.
Sparzone pomidory pokroić na cząstki, połączyć z suszonymi pomidorami, sosem pesto i orzeszkami pinii. Tak przygotowane pomidory ułożyć na makaronie, całość posypać płatkami parmezanu.

 

MAKARON TAGLIATELLE Z BAKŁAŻANAMI

MAKARON TAGLIATELLE Z BAKŁAŻANAMI

Składniki dla 4 osób:
100 g makaronu tagliatelle
100 ml oliwy z oliwek
1 duży, pokrojony w paski...

Przygotowanie:

Na oliwie z oliwek podsmażyć bakłażana wraz z szalotką i czosnkiem, dodać pomidory, szynkę parmeńską,...

Składniki dla 4 osób:
100 g makaronu tagliatelle
100 ml oliwy z oliwek
1 duży, pokrojony w paski bakłażan
2 pokrojone w piórka cebule szalotki
80 g pokrojonych w paski pomidorów suszonych
8 pokrojonych w cząstki pomidorów cherry
4 pokrojone w paski plastry szynki parmeńskiej
4 pokrojone w plastry ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego oregano
½ łyżeczki chili pieprz cayenne
80 ml białego wina
Sól, pieprz czarny mielony do smaku

100 g tartego parmezanu w płatkach
1 pęczek rukoli
Kilka gałązek świeżej bazylii do dekoracji
8 dużych kaparów do dekoracji

Przygotowanie:

Na oliwie z oliwek podsmażyć bakłażana wraz z szalotką i czosnkiem, dodać pomidory, szynkę parmeńską, oregano i chili. Całość podlać białym winem i smażyć około 5 minut.
Makaron ugotować al dente we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek. Ugotowany makaron odcedzić, dodać do sosu, delikatnie wymieszać z rukolą, doprawić do smaku i przełożyć na talerz. Przed podaniem pastę posypać płatkami parmezanu, udekorować kaparami i listkami bazylii.

 

1 Październik 2009 · Dodał/a: · Kategoria: ,

Składniki:

·                 6 jaj

·                 25 dag (1 1/4 szklanki) cukru pudru

·                 15 dag (3/4 szklanki) mąki

·                 tłuszcz i tarta bułka do foremek

Sposób przygotowania:
Białka. ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem do białości. Stopniowo połączyć je z mąką. Wymieszać. Masę wlać do foremek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych tartą bułką. Babeczki wstawić do umiarkowanie gorącego piekarnika na 20 min. Jeśli będą się zanadto rumienić, przykryć papierem. Przyzdobić dowolnie. Może byc polewa z cukiereczkami.

 

1 Październik 2009 · Dodał/a: · Kategoria:

Składniki:

·                 buraczki czerwone 3 kg

·                 papryka czerwona 0,5 kg

·                 cebula 0,5 kg,

·                 ocet 6% 2/3 szklanki lub kwasek cytrynowy

·                 cukier 2/3 szklanki

·                 sól 2 łyżki

·                 oliwa z oliwek 1/2 szklanki

Sposób przygotowania:
Buraki czerwone ugotować, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebule i paprykę pokroić w kostkę. Oliwę z oliwek podgrzewamy w garnku i dodajemy cebulę, podsmażamy cebulkę na złoty kolor. Następnie dodajemy starte buraki, gotujemy i co jakiś czas mieszamy. Potem dodajemy paprykę, przyprawy i dalej gotujemy. Na samym końcu do garnka dodajemy ocet i jeszcze chwilkę gotujemy razem. Gorące wkładać do słoików, zakręcić nakrętki a następnie włożyć do dużego garnka z wodą (do 1/3 wysokości słoika) i gotować przez ok. 10 - 15 minut.

30 Wrzesień 2009 · Dodał/a: · Kategoria: ,





Składniki:

·                 2 główki młodej kapusty

·                 800 g chudego boczku

·                 600 g łopatki wieprzowej

·                 2 nogi z kurczaka

·                 4 woreczki ryżu

·                 2 duże cebule

·                 sól

·                 pieprz

·                 słodka papryka

·                 olej

Sposób przygotowania:
Mięso przyprawiamy, dodajemy ćwiartki cebuli, kilkoma łyżkami oleju i wody i pieczemy w piekarniku ok. 90. Gdy jest już upieczone mielimy je razem z upieczonymi cebulami. Ryż gotujemy i mieszamy z mięsem. Jeśli farsz jest za suchy, dodajemy tłuszcz spod mięsa. Doprawiamy do smaku. Kapustę parzymy i zawijamy gołąbki. Pieczemy w naczyniu żaroodpornym w temp 190 stopni pod przykryciem ok. 1,5 godziny. Pieczarki siekamy, dusimy na maśle, podlewamy 2 szklankami wody. Po ok. 15 minutach zabielamy śmietaną z mąką i przyprawami. Gotujemy chwilę, na koniec dorzucamy posiekaną natkę.

 

24 Wrzesień 2009 · Dodał/a: · Kategoria: ,



Składniki:
Ciasto:

·                 500 g mąki pszennej

·             ...

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • achim.pev.pl