3 FASZEROWANE KARCZOCHY, PRZEPISY KULINARNE, DWIE PUSZYSTE DAMY

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
FASZEROWANE KARCZOCHY

trudność: łatwe


Składniki
6 dużych karczochów
½ cytryny
85 g miąższu świeżej bułki
1 cebula, drobno posiekana
115 g parmezanu, grubo utartego
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 zÄ…bki czosnku, drobno posiekane
2 pomidory, obrane, wypestkowane i posiekane
55 g czarnych oliwek bez pestek, posiekanych
sól i świeżo mielony pieprz
oliwa
150 ml białego wina

Przygotowanie
Zdejmij zewnętrzne liście z karczochów i odetnij szczyty mniej więcej na wysokości 2,5 cm. Posmaruj miejsca cięcia sokiem z cytryny, żeby nie ciemniały. Wytnij serca karczochów i dokładnie usuń włókna z dna. Przygotuj nadzienie, mieszając pozostałe składniki poza winem i oliwą. Napełnij nadzieniem wnętrze karczochów. Na dno dużego żaroodpornego naczynia wlej oliwę, rozgrzej ją i włóż karczochy. Polej je winem, przykryj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160ºC na 1 godzinę.

© Jennifer Paterson i Clarisa Dickson Wright

Przepis z programu (odc.3)

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • achim.pev.pl